tisdag 30 november 2010

Chokladdoppad lakritskola med havssalt

Detta är så gott att man smäller av. Enligt receptet blir det ca 60 st kolor,men då får man göra pytte pytte små kolor. Jag brukar göra ca 40-45 stycken.


3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader.
Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något). Skär eller klipp kolan i bitar.

Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.


2 kommentarer:

  1. Jävlar va gott det låter! Spara några så man får smaka i helgen.

    SvaraRadera
  2. Kommer ni på Söndag?
    Jag bakade en ny sats av detta igår,men var inte lika fina(kan vara att jag började mitt i natten).

    SvaraRadera