lördag 13 november 2010

Oxfilé, potatispuré med svampsky

Har väntat hela veckan på dagens recept. Helt galet gott!


Oxfilé:
Ta köttet ur kylen ett tag före tillagningen. Putsa det från eventuella senor. Hetta upp smör i en panna och lägg i köttet och bryn det hastigt runtom så det får en stekyta. Salta och peppra.
Sätt ugnen på 150 grader. Stick en stektermometer inställd på 60 grader i tjockaste delen och låt köttet gå klart i ugnen. Det tar ca 30 minuter. Låt köttet vila en stund innan man skärs upp.


Puré:

800 gram  mjölig(a) potatis(ar)
1,5 dl  standardmjölk, varm
1,5 msk  olivolja
1 tsk  smör
1 dl  parmesanost, riven
2 msk  pinjenötter, rostade (rostade i torr panna ca 2 minuter)
salt
vitpeppar



Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.

Vispa sönder den tillsammans med den varma mjölken, lite i taget, till en slät puré. Jag använder elvisp.
Rör ner olja, smör, parmesanost och pinjenötter.




Svampsky
300 gram  svamp
1 st  Schalottenlök(ar)
2 msk  smör
3 dl  kalvbuljong, stark
2 msk  balsamvinäger
salt
vitpeppar

Skär svampen i mindre bitar, finhacka löken och bryn det mjukt i 2 msk smör. Salta och peppra.

Häll i buljongen och låt det koka ihop utan lock ca 6-8 minuter.

Avsluta med balsamvinäger och låt det sjuda ytterligare en minut. Blanka av med en tesked smör och smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar