Har väntat hela veckan på dagens recept. Helt galet gott!
Oxfilé:
Ta köttet ur kylen ett tag före tillagningen. Putsa det från eventuella senor. Hetta upp smör i en panna och lägg i köttet och bryn det hastigt runtom så det får en stekyta. Salta och peppra.
Sätt ugnen på 150 grader. Stick en stektermometer inställd på 60 grader i tjockaste delen och låt köttet gå klart i ugnen. Det tar ca 30 minuter. Låt köttet vila en stund innan man skärs upp.
Puré:
800 gram mjölig(a) potatis(ar)
1,5 dl standardmjölk, varm
1,5 msk olivolja
1 tsk smör
1 dl parmesanost, riven
2 msk pinjenötter, rostade (rostade i torr panna ca 2 minuter)
salt
vitpeppar
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Vispa sönder den tillsammans med den varma mjölken, lite i taget, till en slät puré. Jag använder elvisp.
Rör ner olja, smör, parmesanost och pinjenötter.
Svampsky
300 gram svamp
1 st Schalottenlök(ar)
2 msk smör
3 dl kalvbuljong, stark
2 msk balsamvinäger
salt
vitpeppar
Skär svampen i mindre bitar, finhacka löken och bryn det mjukt i 2 msk smör. Salta och peppra.
Häll i buljongen och låt det koka ihop utan lock ca 6-8 minuter.
Avsluta med balsamvinäger och låt det sjuda ytterligare en minut. Blanka av med en tesked smör och smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar