tisdag 2 november 2010

Donuts

Igår efter att jag och Zelda hade vilat en stund fick jag dille på donuts. Satte genast igång och bakade dessa godingar :) .

Ca 20 stycken.

10 gram jäst
1 msk ljummet vatten
75 gram smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
12 dl vetemjöl
ca 1 liter rapsolja(jag kanske ca 5 dl och hällde på lite vid behov).

Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader,
och lös upp jästen i vattnet.

Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till
37 grader.

Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl
av mjölet.

Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca
en timme.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm
tjock platta.

Jag tog ett större dricksglas och tröck på den utkavlade degen, och seden en kapsyl för att få runda små ringar i mitten av degen :) .

Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.

Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna
vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.

Låt donutsen rinna av på hushållpapper.



Glasyr: 75 gram smör
5 dl florsocker
4 msk vatten
karamellfärg
strössel





MMMM Donuts





6 kommentarer:

  1. Vart helt okej. glasyren vart sådär då florsockret tog slut. Men i stora hela var dom mer än godkända :)

    SvaraRadera
  2. Ok. känns som det är svårt att få dem luftiga och inte så kompakta eller?

    SvaraRadera
  3. nja sådär. Svårast med graderna då jag inte har nått hemma som kan mätas upp till 180 grader. Men efter några donuts så vart dom bättre och bättre. Man får helt enkelt pröva några gånger.

    SvaraRadera
  4. Prova skinktermometern kanske

    SvaraRadera
  5. går ej. finns inte till så många grader.

    SvaraRadera