söndag 28 november 2010

Boeuf Bourguignon m pärer

Hemma igen efter en härlig helg med mamma och Zelda i Helsingfors.
Men ser nu att min kära man glömde lägga in gårdagens recept på vegetarisk lasagne. För mycket tv-spel att det glömdes bort : )

Idag blir det  Boeuf Bourguignon till middag.

800 gram nötkött, tex högrev
2-3 msk smör
4 msk mjöl
1 dl vatten
2-3 dl rödvin
1 köttbuljongtärning
salt,svartpeppar
1-2 lagerblad
2 tsk timjan
2 vitlöksklyftor
2 gul lök
3 morötter
1½ purjolök
persilja
Hela champinjoner

Skär köttet i ca 3x3 sm. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn köttbitarna i omgångar på ej för stark värme. Lägg över köttbitarna i en gryta. Strö över mjölet och rör om. Vispa ur pannan med vatten till sky, Häll skyn och rödvinet i grytan. Tillsätt smulad buljongtärning, salt och kryddor, skalad och pressad vitlök och den gula löken skuren i klyftor. Koka grytan på svag värme under lock i ca 1 timme.

Skala och skiva morötterna. Snitta och skölj purjon. Skär den i bitar. Lägg först i morötterna, purjon en stund senare. Fortsätt  kokningen, späd ev med mer vatten eller vin. Sammanlagd koktid ca 1½ timme. Lägg i champinjoner mot slutet av koktiden.

Smaka av, klipp över lite persilja och servera med kokt potatis till.



1 kommentar:

  1. Tack själva. Man har ju knappt tinat,fy f-n va kallt det va.
    Det fick bli kaffe och en lussebulle på bussen hem, härlig frulle va?
    Kram på er alla

    SvaraRadera